onsdag 30 juni 2010

Hösprättning och busktrimning i sommarhettan

I söndags slog vi ängen och sen dess har vi sprätt runt i höet varje dag så att det ska torka. Om ett par dagar är det förhoppningsvis torrt nog så att en granne kan pressa småbalar av det.

Imorgon förmiddag ska vi ha arrendesyn på en av gårdarna som vi arrenderar. Det innebär att två oberoende synemän kommer hit och kollar så att vi sköter marken på ett bra sätt helt enkelt. Det får inte vara för mycket buskar längs åkerkanterna så att man inte kan köra med traktorn ända ut till kanten.

När vi tog över arrendet för fem år sen var åkrarna obrukade och fulla av ogräs. Det växte t o m små trädplantor på ängen som vi nu ska ta hö på. Brännässlorna var så höga att man knappt kunde se över dem och betesmarken var ganska igenvuxen och dåligt betad.

Vi har lagt mycket tid på att få ordning på åkrar och betesmark under de här åren men buskar och träd växer ju hela tiden så det är svårt att hinna med att hålla efter dem hela tiden, speciellt när det är så eftersatt från början. Därför har vi arbetat som galningar den senaste veckan med att såga buskar och trädgrenar utmed åkrarna. Det är varmt att såga motorsåg med tjocka skyddsbyxor och släpa ris i tryckande högsommarvärme kan jag lova! Som tur var fick jag hjälp med att släpa ris av en kompis igår. Stort tack Jocke!

Idag sågade jag ner grenar som satt en bit upp i träden. Jag stod dels på en hög stege men när inte den räckte till eller det var svårt att komma åt fick jag stå uppe på traktortaket och såga. Lite läskigt att stå så högt upp med en tung motorsåg men Helena stod nedanför och höll i stegen i alla fall...

Vi har lite kvar att såga så det får nog bli till att gå upp med tuppen imorgon bitti så vi hinner ta det sista innan de kommer, puh!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar