onsdag 5 maj 2010

Årets kalvar och lamm är nu födda!

I år kom årets första kalv den 6 april. Det var rödkullan Monika som fick en fin kvigkalv (flick-kalv) som var röd med vita bakben och vitt på huvudet. Några dagar senare kalvade Mora. Hon fick också en kvigkalv fast den var helt röd vilket är det vanligaste. Samma dag kom det första lammet. Det var en ungtacka som alltså lammade för första gången. Hon fick ett tacklamm som hon tog väl hand om.

Efter det har det rullat på med kalvningar eller lamningar de flesta dagar (eller nätter!) och den 2 maj lammade Pyret som sista tacka. Vi upptäckte det på kvällen när vi skulle ge fåren sitt kvällsfoder. Först såg vi bara ett lamm och det såg ut att vara piggt och alert. En stund senare ser jag ett annat lamm stå lite övergivet för sig själv. OK, hon hade alltså fått två lamm. Jag tog lammet och bar fram det till Pyret men det var inte populärt! Pyret ville inte alls veta av lammet utan puttade bort det med nosen.

Vi stängde in tacka med lamm i en box inne i ligghallen och höll fast Pyret så att hon stod stilla medan det bortstötta lammet diade. Det brukar vara svårt att få en tacka att acceptera ett lamm hon inte vill ha så våra förhoppningar om att hon skulle vekna var ganska små.

Det lilla mobboffret (får hitta på ett namn till henne!) bor med sin mamma och bror men får mjölk i nappflaska flera gånger om dygnet som ett spädbarn. Tur att vi har en ko som snällt låter sig handmjölkas!

Totalt blev det 34 lamm på 20 tackor men tre var dödfödda och två togs av en fräck räv under ett par nätter innan vi hann sätta upp ett elnät som skydd. Alltså blev det 29 överlevande.

De fyra rödkullekorna fick varsin kalv och i år gick allt bra. Jag behövde bara hjälpa Ronja att förlösa hennes kalv eftersom hon hade lite svårt att själv krysta fram den.

Nu måste jag ut och flaskmata lammet och mjölka kossan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar