måndag 23 april 2012

Årets första kalv blev en fjällis

I morse föddes årets första kalv. Det var fjällnära kossan Granngås som fått en liten tjurkalv, hennes tredje i rad. Den lille krabaten är lik sin mamma fast har inte lika många prickar på sidorna av kroppen. Jag var ute och tittade till henne klockan tre på natten men då låg hon bara och vilade utan tecken på att kalvningen var på gång. Några timmar senare låg kalven där slickad och ren i halmen...

Man hinner glömma bort hur små de är och blir varje år lika förundrad över hur pyttiga de kan vara. Speciellt när man jämför med Granngås kalv från förra året. Det är nu en ganska stor tjur. Trots det blev han lite mammig när han hörde sin mamma "prata" med den speciella "kalvrösten". Då stod han i sin box och råmade längtande efter mamma, eller kanske rättare sagt efter hennes mjölk. Det är inte så länge sedan han gick med henne och emellanåt diade en slurk.
Alla tackor utom en har nu lammat och det har hittills blivit 34 överlevande lamm. Två tredjedelar av lammen är bagglamm så det verkar vara ett pojkår.

I lördags hade vi en grupp på 12 ungdomar i 12-årsåldern på besök. De kom från Malmö och var här för att lära sig lite mer om lantbruk. Vi började med att gå runt till de olika djurslagen kombinerat med tipsrunda och sen lagade de lunch på sina medhavda spritkök. På eftermiddagen fick de prova på lite olika sysslor, som t ex att sätta potatis, borsta hästar, mata kor och höns och köra vatten till fåren. När de matade hönsen fick de testa vilken mat hönsen gillade bäst av korn, bröd, ost och makaroner. Ost var klart populärast!

Vilken dag som helst borde myskankungarna kläckas och kanske även några gässlingar. Fast gåshonan hade av nån anledning dragit ut alla äggen ur redet och låg bara på en del av dem så att flera hade kallnat. Jag vet därför inte om det blir nåt. Typiskt när det bara var en eller max två dagar kvar till kläckning! Det var antagligen någon av de andra gässen som stört henne.

För några dagar sedan hittade jag ett litet fågelbo som delvis var byggt av tagel från hästarna. Boet fanns alldeles i närheten av hästarnas vinterhage så där fanns förmodligen gott om byggmaterial.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar