fredag 4 maj 2012

Nu kryllar det av småttingar på gården

Nu går allt i ett rasande tempo. De senaste dagarna har det varit runt 20 grader varmt så flera träd har slagit ut och det känns mer som sommar än som vår. Alla stängsel är övergångna och tillfixade så inom kort ska alla djur släppas ut på bete. De flesta är i och för sig redan ute men går kvar i vinterhagar där det inte är så mycket gräs. Det märks att de längtar till mer grönska för fåren hade tagit saken i egna händer igår och traskat ut ur sin hage. Jag hittade dem i skogen där de gick och smakade på nyutslagna blad och skogsgräs. Som tur var gick de snällt in i hagen igen när jag kallade.

Myskankorna och gässen har fått tillökning. Av myskornas 16 ägg blev det 12 ällingar i olika färger.Man riktigt ser hur de växer från dag till dag, speciellt nu när de har kunnat vara utomhus på dagarna. Ett favoritställe är fågelbadet där de trängs och ligger och skvätter och silar vatten genom sina näbb.


Gåshonan som låg på ett dussin ägg fick tyvärr bara en gässling. Jag trodde i och för sig att det inte skulle bli en enda så det var ju ändå bättre än väntat.Igår när jag var tvungen att hjälpa gässlingen att hitta sin mamma som förvillat sig iväg en bra bit från den blev jag angripen av en av gåshanarna. Det gör väldigt ont att bli biten av en gås kan jag berätta!

Även myskankhanen anfaller mig titt som tätt, speciellt när hans ungar är i närheten. Han blir helt besatt av att ge sig på mig med näbb och klor. Myskankor har ganska vassa klor så det kan bli blodiga rispor. Bättrar han sig inte hamnar han nog i frysen till hösten. Jag måste ju kunna vistas utomhus utan att riskera att bli blåslagen. Det är bara mig han ger sig på och så fort han ser mig kommer han gående mot mig och cirklar sen runt mig tills han plötsligt bara anfaller.

Två av rödkullekorna har fått tvillingar. Det är första gången vi får tvillingkalvar. Undrar om det finns ett samband med att så många av fåren fick trillingar i år?Igår var det en höna som la sig på ägg så även hönsen börjar fundera på tillökning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar