fredag 13 april 2012

Lurad av ett lamm

Nu har drygt hälften av tackorna lammat och 21 lamm hoppar och skuttar i hagen. En halvt raserad halmbal blev visst en populär leksak och de äldre lammen älskar att hoppa upp på och springa runt den. De yngre vågar inte gå så långt från sina mammor än.


På tal om mammor så är det verkligen skillnad på mammigheten hos olika tackor. En del är nästan överbeskyddande och blir genast oroliga om lammen går för många steg bort. Andra låter ungarna göra lite som de vill och ägnar sig mest åt att äta själva. När lammen bräker övergivet och springer och letar efter mamma orkar de knappt svara. Eller är det kanske så att de tänker att de sablans ungarna faktiskt själva får lära sig att hålla reda på var mamma är?

En tacka som ligger ner för att idissla och ta det lite lugnt blir snabbt en populär hoppkudde som man kan hoppa upp på. Inte bara de egna lammen lockas dit utan även andra. Till sist tvingas hon resa på sig för att bli av med ligisterna.


Igår lammade tre tackor. En (Wynja) hade lammat tidigt på morgonen när Helena gick för att titta till dem. Vi brukar stänga in de nylammade tackorna med sina lamm i små boxar de första två-tre dygnen för att skydda dem mot rävar och korpar. Helena stängde därför in Wynja och hennes två lamm i en box.

När jag ett par timmar senare tittade till dem såg jag att en annan tacka var på väg att lamma. Under tiden passade jag på att köra hem ensilage till korna i några vändor med traktorn. Birgitta, som tackan heter, hade gått in i vindskyddet för att lamma bredvid den instängda Wynja.

När jag var färdig med kornas ensilage tittade jag till Birgitta igen och bredvid henne stod ett lamm. Jag trodde det var ett av de äldre lammen som gått in dit men när jag såg den röda navelsträngen insåg jag att lammet måste vara relativt nyfött. Birgitta slickade lammet och lammet sökte sig mot hennes juver. Hur kunde hon ha hunnit slicka lammet så pass rent på så kort tid? Å vad försigkommet lammet verkade vara. Jag kunde t o m se att det började ta lite lekfulla skutt! Visst kan en del lamm vara ovanligt pigga men det här tog nog priset.

I boxen intill bräkte Wynja lite oroligt men det är inte så ovanligt att de reagerar så när de är nylammade och en annan tacka håller på att lamma i närheten. Jag reagerade därför inte så mycket över det.

Av nån anledning tittade jag in i Wynjas box och insåg att hon bara hade ett lamm hos sig. Det var alltså hennes lamm som på nåt mystiskt sätt lyckats ta sig ur boxen och sedan blivit adopterad av Birgitta. Jag lyfte tillbaka lammet och Wynja blev genast lugn igen. Strax därefter födde Birgitta sitt första lamm och en stund senare kom ytterligare ett. På bilden nedan syns Wynja och hennes två lamm. Det var det vänstra lammet som nästan lurade mig att tro att det var ett superlamm.


På eftermiddagen var det Rebeckas tur att lamma. Även hon fick tvillingar som båda lever och mår bra.

Idag verkar Tova-Lisa vara på gång. Hon har gått undan för sig själv och valt en plats bland träden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar