onsdag 5 oktober 2011

Lammen har tystnatSå var ytterligare ett fårår till ända. Igår slaktades de sista av årets lamm. Det är en oundviklig del i djurhållningen som aldrig känns speciellt rolig. Extra tungt var det nu eftersom vi även slaktade vår äldsta tacka Runa som funnits med oss ända sedan vi flyttade till gården för nästan tio år sedan. Hon var halt och orkade inte riktigt följa med de andra fåren när de flyttas mellan olika hagar. I sommar har hon fått gå med sitt lamm och en annan sällskapstacka i en hage hemmavid för att slippa gå så långt. Nu var det dags för henne att vandra på de evigt gröna ängarna men det känns naturligtvis lite extra när det är ett djur man haft så länge. Flera av hennes döttrar finns kvar i flocken så på sätt och vis lever hon ändå kvar på gården. Tack Runa för alla år tillsammans och alla fina lamm du gett oss!

Om några veckor är det dags att släppa till baggarna till tackorna och så börjar ett nytt fårår. Tackor blir dräktiga och övervintrar i väntan på våren och lamningen som är en av årets höjdpunkter. Årets olika perioder och skiftningar blir väldigt tydliga när man bor på en gård och följer naturen och livet på nära håll. Det föds och växer för att sedan skördas. Därefter följer den välbehövliga vintervilan.

Som en följd av lammslakten har vi nu 34 lammskinn som ligger saltade i väntan på att skickas till beredning. Tur det, för vi har inte så många kvar av förra årets!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar