måndag 10 oktober 2011

Hönor i huset och mirakelkur till sjuk kalvDen senaste tiden har jag passat på att skrapa och måla fönsterkarmarna i huset. Härom dagen när tre fönster på baksidan var helt öppna innan jag hunnit sätta för plast hörde jag ett oväsen från ett av rummen. Jag sprang dit för att se vad det var och möttes av en höna ståendes på fönsterbrädan! Dessa nyfikna djur -det går inte att lämna en dörr öppen utan att någon höna genast är där för att kolla om man kan slinka in och leta upp ett bra värpställe. Undrar om hon hade fortsatt in och värpt i soffan om jag inte överraskat henne?

Eftersom fönsterkarmen var nymålad lämnade hon vita spår efter sig på fönsterbrädan...

En av rödkullekalvarna blev sjuk i fredags morse. Vi hade precis flyttat flocken till ett nytt bete och allihop gick och betade utom kossan Moras kalv. Jag blev lite misstänksam så jag stod kvar och tittade. Efter en liten stund gick kalven och la sig. En stund senare blev hon uppkörd av en annan ko men kort därefter gick hon och la sig igen på ett annat ställe. Hon betedde sig lite underligt och det var tydligt att något var på tok. Snart uptäckte jag att hon även hade värsta diarrén.

Jag ringde veterinären och beskrev symptomen men hon kunde inte svara på vad det kunde vara utan bad mig att ta tempen på kalven och kolla om den var uttorkad genom att nypa den i skinnet. Vi tempade den och den hade varken över- eller undertemp. Den var inte uttorkad heller så det var ju bra. Veterinären tyckte vi skulle avvakta till nästa dag eftersom tempen var OK.

Eftersom det hade regnat en del under dagen var kalven blöt och lite frusen så vi torkade den torr med frottéhanddukar. Vi såg att den hade diat på sin mamma så det kändes lite hoppingivande men hon var fortfarande väldigt lös i magen och det syntes på ögonen att hon inte mådde så bra.

Jag fick rådet av veterinären att försöka ge kalven vätskersättning och förhoppningsvis skulle detta hjälpa. Jag blandade 1 liter vatten, 1 msk honung, 1/2 tsk salt och 1 krm bikarbonat som vi sedan gav till kalven. Hon sörplade i sig vätskan och efter att ha gett henne några liter om dagen i två dagar blev hon bra igen :-)

2 kommentarer:

  1. Så bra att det hjälpte med vätskeersättning!
    :-)

    SvaraRadera
  2. Ja, det är inte alltid det tunga artilleriet behövs som tur är!

    SvaraRadera