måndag 13 september 2010

Farväl till årets lamm och tjuren

Idag var en av de dagar på året som jag inte ser fram emot. Dagen då det är dags att köra lammen till slakt. Det är baksidan med djurhållningen men samtidigt en förutsättning för köttätande, öppna landskap och biologisk mångfald.

Vi startade redan igår med att bygga en fålla av grindar där vi kunde samla ihop tackor och lamm. Vi tränade dem några gånger och mutade med äpplen så att de skulle tycka att det var kul att gå in i fållan.

I morse var de däremot inte lika sugna på äpplen utan ville mest ligga kvar och dra sig. Vi startade nämligen i gryningen för att slippa stressa.

Efter ett tag lyckades vi få in allihop innaför grindarna och kunde sen lasta lammen på traktorvagnen för vidare transport till det lilla gårdsslakteriet två kilometer bort.

Vid middagstid åkte jag och hämtade skinnen för att kunna salta dem innan vi skickar dem för beredning. Det tar ett tag att salta 27 skinn men som tur var kom en kompis och tillika granne förbi och hjälpte mig efter en stund. Tack Christer!

Ikväll var det dags för den inlånade fjällnära tjuren att åka hem igen. Nu hoppas vi att våra kor ska vara dräktiga så att det blir små kalvar till nästa år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar