tisdag 28 september 2010

Elevbesök på gården

För en vecka sen kom två tjejer som läser till lärare hit till gården för att lära sig mer om hur vår mat produceras och delta lite i det praktiska arbetet under en dag. Förutom att titta till de olika djuren hann vi med att sätta stängselstolpar runt en åker där korna snart ska beta. När det började regna för mycket gick vi in i stallet och saltade om lammskinn som snart ska skickas till beredning samtidigt som vi diskuterade köttätandets vara eller icke vara.

Idag kom det en skolklass från Kristianstad hit på studiebesök. Det var ett gäng nyfikna och frågvisa killar och tjejer som under en och en halv timmes tid fick bekanta sig med fåren, korna, hästarna, hönsen och gässen. Å så hunden förstås.

Jag hade plockat en hink med nerfallna äpplen innan de kom så att barnen fick mata fåren, korna och gässen med frukt. Det var populärt från båda håll kan man säga.

De blev lite imponerade av att jag kunde kalla på hönsen, eller hönshjärnorna som någon kallade dem. När jag ropade på hönsen kom de springande från trädgården för att se om det möjligen vankades lite bröd. Hönsen blev inte besvikna! Vi brukar få gammalt bröd till hönsen från Ekströms bageri i Degeberga när vi handlar bröd där. Både vi, hönsen och gässen gillar deras bröd. Levain och surdegsbaguetter bakat på ekologiskt mjöl tillhör favoriterna.

Det känns bra att få kunna visa upp och berätta lite om hur det går till på en gård för barn och ungdomar som kanske aldrig varit i närheten av en ko eller höna. Tyvärr tror ju många barn idag att maten kommer från affären...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar