onsdag 5 december 2012

Kung Bore kom hastigt i år

Vintern kom hastigt i år. På bara ett par dagar gick det från plusgrader och grönt till kallt och vitt. Kor, kalvar, kvigor och stutar fick raskt komma in i stallet och sorteras upp i olika boxar. Kalvarna är lite missnöjda eftersom de inte längre får dia på korna. De är ju stora nog att klara sig utan mjölk nu.Det är mysigt att ha dem inne. Det blir mer närkontakt nu när vi är inne hos dem varje dag för att strö ny halm och de flesta vill gärna bli klappade och kliade.

Hönsen tycker att det är för kallt för att gå ut. Det märks att de så här i början av vintern tycker att det är lite tråkigt att vara inne. De har ju varit vana vid att gå fritt ute varje dag hela våren, sommaren och hösten så det blir en omställning för dem.

På sätt och vis känns det skönt att hönsen är inne nu för duvhöken har kommit på regelbundna besök den senaste tiden. Den lyckades ta ett par unghöns för några dagar sen och de andra hönsen blev alldeles panikslagna av rädsla. De gömde sig i häststallet, i gåshuset, i vedboden och bakom och under saker ute. Det tog flera timmar innan de vågade sig fram igen.

Gässen och myskankorna går ut även om det är snö och kallt men de går gärna in igen efter att de varit ute ett tag. Det blir ju kallt om fötterna att traska runt i snön för länge...


Gässen bestämmer över myskankorna så när de är ute samtidigt får myskorna hålla sig på sin kant, till exempel inne under syrenbuskaget. På bilden tycks de diskutera hur vackert den röda väggen lyser i solen.


Hästarna bekymras inte så mycket av snön. De skrapar fram gräset med sina framhovar och är inte så intresserade av att äta hö och halm så länge det finns tillräckligt med färskt gräs under snön. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar