måndag 23 januari 2012

Snö och kallt

Så här en bit in i andra halvan av januari verkar Kung Bore ha kommit för att stanna, åtminstone för ett tag. Det har hittills kommit nästan en decimeter snö här på gården men ett tag låg temperaturen strax över nollan så snötäcket har sjunkit ihop lite.

Fåren bryr sig inte om lite snö utan sover hellre ute än inne i sitt halmströdda vindskydd. Åtminstone så länge det inte är mer snö än så här. Hönsen däremot lämnar inte gärna sitt hus utan stannar hellre inne nu när det ändå inte finns så mycket att äta ute.

Myskankorna upplever snö och kyla för första gången och de första dagarna var de nog lite konfunderade och gjorde långa vandringar (av spåren i snön att döma), förmodligen för att hitta nåt ställe utan det där vita och kalla. Idag verkar de ha insett att det inte är så givande att vandra runt och har mest hållit sig i närheten av sitt hus. Vid ett tillfälle såg jag att hanen hade flugit upp och satt sig på sitsen till den gamla hästräfsan. En hästräfsa är inget man räfsar hästar med. Den drogs förr i tiden av hästar när man skulle skörda hö.

På tal om hästar så har våra två ponnyer flyttat hemifrån för ett tag. De bor nu hos en granne några kilometer bort. Han har en hage som aldrig blev betad i somras så gräset är alldeles förvuxet. Prefekt för två lätt överviktiga ponnydamer att gå och tugga på i vinter eftersom näringsinnehållet i gammalt förvuxet gräs är lågt. Vissa dagar använder vi dem dessutom till att dra ut granslanor ur grannens skog med och då är det bra att de är på plats. Men visst, det känns lite konstigt att inte ha dem hemma.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar