torsdag 29 december 2011

Ankorna har vårkänslor men korna är besvikna

Årets jul blev radikalt annorlunda jämfört med förra årets då allt var inbäddat i vitt och kvicksilvret stadigt låg under nollan. Gräset är grönt, julrosen blommar och grodorna är fortfarande vakna att döma av den överkörda grodan jag såg på vägen igår kväll. Jag tycker det är ganska skönt att slippa vatten som fryser till djuren och höns, ankor, hästar och gäss trivs med att fortfarande kunna mumsa på gräs trots att det nu snart är nyårsafton.

Myskankorna har redan börjat få vårkänslor. Härom dagen såg jag hur de båda honorna nästan slogs om att få en kärleksstund med hanen och för tre dagar sen hittade jag det första ankägget. Det är ju alldeles för tidigt att börja ruva nu så äggen kommer vi att använda till att baka på. Ankägg är nämligen riktigt bra att baka sockerkaka av, betydligt bättre än hönsägg.

Igår skiljde vi kalvarna från korna. Ja, kalvar och kalvar -de är ju åtta månader gamla och räknas numera som ungdjur. De klarar sig galant utan mjölk och faktum är att Ronjas kalv redan slutat dia av sig själv. Kor och kalvar går i varsin box bredvid varandra i stallet så de kan både se, höra och nosa på varandra. På så vis blir avvänjningen för kalvarna mycket smidigare.

För att kornas mjölk ska sina får de nu bara halm att äta istället för ensilage. Halmen innehåller mycket mindre näring jämfört med ensilage gjort på gräs och klöver. Det bidrar till att bromsa upp mjölkproduktionen. Korna förstår dock inte sitt eget bästa utan är VÄLDIGT sura över att inte få äta det där goda ensilaget som kalvarna får. De låter högljutt meddela att de inte är nöjda med maten! Speciellt en av ungkorna råmade väldigt mycket i natt för att berätta att hon var missnöjd. De känner väl det som att de nu får äta barkbröd istället för princesstårta och det är klart att vem som helst skulle bli besviken då!

GOTT NYTT ÅR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar