onsdag 29 juni 2011

En sjuk vecka

Den senaste veckan har sjukdomsfallen hopats. Hunden har lite andningssvårigheter sedan en tid tillbaka och vår vanlige veterinär kunde inte hitta något fel så vi fick en remiss till djursjukhuset i Helsingborg. Jag åkte hemifrån klockan ett och kom hem igen klockan halv åtta på kvällen utan att de hittat något fel trots att de röntgat hunden både på längden och tvären och tagit en massa prover.

Någon dag senare upptäckte jag att några av gässen hade infekterade ögon. Efter lite konsultation av veterinären köpte vi ögonsalva som vi behandlar med morgon och kväll. Innan salvan sätts i ögonen sköljer vi dem med koksaltlösning för att få dem rena. Efter snart en veckas behandling börjar de bli mycket bättre. En var i princip helt frisk i morse så den får nog anses vara färdigbehandlad.

Gässen är inte helt samarbetsvilliga så det är lite joxigt att fånga dem och när jag väl gjort det försöker de flaxa och sprattla för att komma loss. De äldsta gässlingarna har börjat väsa när man lyfter upp dem, lite gulligt faktiskt!

I söndags kväll upptäckte vi att kossan Tessy stod och såg hängig ut. Hon darrade och ögonen var matta. Ena juverhalvan var stenhård så vi förstod att det var juverinflammation. Hon har haft ett sår på ena spenen ganska länge så det har förmodligen kommit in bakterier den vägen. Det är svårt att få sår på spenarna att läka under sommaren för flugorna är där hela tiden och så fort vi sätter på salva slickar kon av den igen...

Efter lite trixande lyckades vi få in kon i en liten inhägnad av grindar så att vi kunde mjölka ur den dåliga spenen. Mjölken som kom ut såg inte så trevlig ut!

Efter konsultation av veterinären behandlar vi kon med antibiotika varje kväll i fem dagar. Hon blev ganska snart bättre efter den första sprutan och redan dagen efter verkade hon ganska bra igen och hade fått aptiten tillbaka. Tyvärr blir det svårare och svårare att spruta henne för hon tycker inte om att bli stucken. Igår kväll blev hon rädd bara hon såg att jag närmade mig med sprutan. Skönt att det bara är två behandlingar kvar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar