söndag 27 februari 2011

Pedikyr på pyttorna*


Ikväll oljade vi in alla hönsens ben och fötter med rapsolja. Varför det? - Jo, höns drabbas ofta av fotskabbkvalster, små rackare till parasiter som lever under hönsfötternas hornfjäll. Där orsakar de kalkavlagringar som gör att ben och fötter blir fjälliga och tjocka, så kallade kalkben. Om man låter det gå för långt kan det bli smärtsamt för hönsen.

Ett effektivt sätt att få bukt med kvalstren är att smörja in ben och fötter med fett så att de helt enkelt kvävs - kvalstren alltså, inte fötterna ;-)

För att undvika stress, tumult och flaxande när man ska fånga hönsen är det smart att vänta till kvällen när de har satt sig på sina pinnar för att sova. Då tar man helt enkelt bara och lyfter ner respektive höna och behandlar henne utanför huset där man kan ha en lampa så att man ser ordentligt vad man gör. För att vara säkra på att kvalstren verkligen dör ska vi göra om inoljningen igen om en dryg vecka.

För alla som vill lära sig mer om höns ordnar vi en eftermiddag i mitten av maj. Då kommer vi att gå igenom det mesta man behöver veta för att ha en flock egna höns i trädgården. Läs mer i inbjudan på www.lonshult.se!

* Pytta = höna på skånska

1 kommentar:

  1. Det strular med inloggningen till vår hemsida så vi kan inte lägga in info om hönskursen. Jag lägger istället in texten i nästa inlägg.

    SvaraRadera