söndag 31 oktober 2010

Kor & kalvar på åktur


Korna och kalvarna har betat ner allt gräs i hagarna hemma runt gården så igår flyttade vi dem till ett bete en bit hemifrån. Vi brukar flytta fåren dit till fots men det är lite vanskligt att promenera så långt med kor och kalvar eftersom de springer mycket snabbare och kan ställa till mer bekymmer om de springer in i en trädgård eller liknande. Alltså fick vi använda transportvagnen. Korna har åkt i den förut och vet att det blir nytt bete om man åker i vagnen så de kliver glatt ombord när man kör in med den i hagen. Tyvärr får det inte plats så många djur i den åt gången så vi fick dela upp dem i flera omgångar.

Vi skulle börja med att köra ner några av kvigorna men de hade inte åkt i vagnen tidigare och tyckte det var läskigt att gå uppför rampen. Efter lite lockande med äpplen lyckades vi till slut få två stycken att kliva på. Den tredje vågade inte utan smet förbi mellan vagnen och en grind som vi ställt upp. Nåväl, vi körde iväg och släppte ut de båda kvigorna på det nya betet och åkte sen hem igen för att hämta nästa omgång. Eller, rättare sagt en körde traktorn medan den andre cyklade bakom för det är lite trångt att åka två i vår gamla traktor.

Nytt försök med den tveksamma kvigan och två kor. Korna klev på men kvigan smet ut samma väg som förra gången...

Efter att ha kört ner två kor lastade vi på kalvarna. De var också lite misstänksamma men efter ett tag fick vi upp dem. Korna och kvigorna som fanns på plats fick agera välkomstkommité så att inte kalvarna skulle känna sig bortkomna när de kom till en helt ny hage.

Till slut lyckades vi få den misstänksamma kvigan att gå på tillsammans med de sista korna och lagom till att det började skymma var alla på plats och vi kunde köra hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar