måndag 2 augusti 2010

Kossor på rymmen

Det började med att vår granne ringde i fredags kväll precis när vi skulle sätta oss ner för att äta en härlig fredagmiddag. En av stutarna var utanför hagen, sa han. Det var bara till att kasta sig i bilen och åka dit. När vi kom fram stod han lugnt och tuggade på några kornax i kanten av den intilliggande åkern. Vi öppnade grinden och kallade på honom. Han sprang snällt in i hagen till sina kompisar igen och vi kollade stängslet men kunde inte hitta var han möjligen hade gått ut så vi åkte hem igen.

Jag hade planerat att ta sovmorgon till halv åtta på lördagsmorgonen. Klockan 05.20 ringde telefonen och väckte oss. Det var åter igen grannen som ringde. Han hade vaknat av att samma stut hade stått och kliat sig mot hans sovrumsfönster. På med paltorna och iväg igen. Eftersom det började bli lite ont om bete i deras hage tänkte vi att det kanske var därför som han gått ut. Alltså beslutade vi oss för att flytta dem till en ny hage men först var vi tvugna att sätta upp ett nytt stängsel. En och en halv timme senare var vi klara och då var det lika bra att stanna uppe och äta frukost. Det var den sovmorgonen.

I söndags morse ringde grannen igen (han hade nu börjat känna igen lätet från förrymda kossor eftersom de som är kvar i hagen råmar efter rymmarna på ett speciellt vis) och berättade att det nu var två stutar ute, den här gången på vägen. Det är visserligen bara en liten grusväg med väldigt lite trafik men ändå.

Vi cyklade ner och skulle försöka mota in de båda rymmarna men de var inte alls intresserade. De ville in till fjällkorna som går i en annan hage och vi fick kämpa ett bra tag innan vi lyckades få dem på plats igen. Då märkte vi att det nästan inte var någon ström i stängslet och att det troligen var därför som de gått ut. Dessutom var stänslet nerrivet på en bit och en stolpe var knäckt.

Vi kunde inte hitta vad felet berodde på så vi fick hämta ett annat stängselaggregat så länge.

Eftersom det var sista dagen på semestern och vi dessutom hade praktikanfritt eftersom vår praktikant var på sigtseeing i Malmö hade vi planerat att åka på en liten utfykt just den dagen. Det hade inte hunnits med tidigare liksom. Nu fick vi istället tillbringa större delen av dagen med att jaga stutar och laga stängsel. Så kan det gå när man har en massa djur...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar