torsdag 29 juli 2010

Ökenövning på Österlen

Oj vad torrt det är i marken! Vi har knappt fått en gnutta regn på tre veckor och det har varit både varmt och blåsigt. Gräs och klöver torkar ihop till fnöske och en andra ensilageskörd är nog inte mycket att hoppas på längre. Det är glest mellan stråna och djuren sätter snabbt i sig det som finns så vi kommer nog att behöva låta dem beta hela arealen om det inte kommer regn snart, - en massa regn! Som tur är fick vi förhoppningsvis ihop tillräckligt med vinterfoder vid första skörden.

Vi skördade kornet som helsädsensilage igår. Det var så torrt redan från början att det knappt behövde förtorkas innan det pressades till balar!

Eftersom det är så torrt skulle vi behöva stängsla in fler åkrar så att djuren får mer bete. Det är bara ett problem: det är så fruktansvärt torrt och hårt i marken att det inte går att få ner några stängselstolpar. Hittills har dock djuren mat så de klarar sig. I morse släppte vi in fåren och några stutar på ängen där det vuxit upp lite sen vi skördade höet. Det räcker förhoppningsvis några dagar men sen måste de ha nytt bete igen.

Idag har vi röjt buskar och tagit bort gammal taggtråd längs ett stengärde runt en av åkrarna som vi egentligen hade tänkt skörda en gång till i år. Förhoppningsvis kan vi använda en del av de gamla stolparna till att sätta upp ett nytt elstängsel på. Annars kan vi nog lyckas trixa ner lite nya stolpar mellan stenarna i stengärdet. Sen får fåren och stutarna komma dit och så får vi några dagars andhämtning igen innan de måste ha nytt bete...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar