onsdag 14 juli 2010

Rävpåhälsning, tjurvisit och praktikantbesök

En av hönorna hade lagt sig att ruva ute i ett nässelbestånd. Eftersom det var den stirriga hönan vågade jag inte flytta henne till ett säkrare ställe utan hoppades att det skulle gå vägen. Förresten så upptäckte jag inte redet förrän ganska nyligen.

Hönan "försvann" på midsommarafton så det var beräknat att äggen skulle kläckas om några dagar. Jag hade inte sett henne komma fram för att äta och dricka på ett par dagar så jag smög iväg till hennes gömställe idag för att kolla ifall hon låg kvar. Men nej, det enda som syntes av henne var en fjäder! Man kan säga att det blivit en fjäder av en höna... Till och med äggen var borta.

Hon har lämnat efter sig åtminstone en kyckling. Det var en av de andra hönorna som tidigare ruvat fram en kyckling av ett av hennes ägg. Den ser likadan ut som stirrhönan gjorde och har samma stirriga och vimsiga beteende så det går inte att ta miste på släktskapet.

I förra veckan var det dags för korna att återigen få träffa sin tjusige kavaljer, - tjuren. Rödkullekorna och -kvigorna fick träffa vår egen rödkulletjur som är drygt två år gammal och ganska biffig. De två fjällnära korna fick däremot besäk av en främmande herre. Jag lånade en fjällnära tjur av en kille i Hörby. Den här tjuren är bara cirka ett år gammal och betydligt mindre än rödkulletjuren. Dessutom är han väldigt blyg av sig. De första dagarna sprang han iväg flera meter med huvudet högt så fort vi närmade oss hagen men nu går det bättre. Han märker väl att korna inte blir rädda för oss.

Nu hoppas vi att de båda tjurarna gör sitt jobb i varsin hage så att det blir ett gäng kalvar om nio månader.

Igår fick vi förresten ytterligare besök. Det är en tjej från Tjeckien som ska bo och praktisera på gården i tre veckor genom nätverket wwoof som står för world wide opportunities on organic farms. Vi hoppas såklart få hjälp med några av sysslorna på gården samtidigt som hon förhoppningsvis lär sig en del om livet på en ekologisk gård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar