tisdag 11 september 2012

WC-ankan har fått små skitungar

Myskankhonan som gömt sina ägg under utedasset lyckades ruva ut sju små ällingar av åtta ägg. Jag hade inte riktigt koll på när de skulle kläckas men hoppades att det skulle hinna ske innan vår inplanerade semesterresa till Gotland. Jag ville nämligen inte att grannen som skulle passa djuren skulle behöva hålla greja med det medan vi var borta. Lyckligtvis kläcktes ungarna dagen innan vi skulle åka. När sex stycken hade kläckts gick honan ut med ungarna i släptåg.


Sex stycken hade hon med sig och när jag kollade i redet låg det ett obefruktat ägg kvar och ett som höll på att kläckas. Det var varmt ute och i bilen var det ännu varmare så jag lät ägget kläckas klart i en skål i bilens värme. På kvällen la jag in ungen under mamman och den levde nästa dag när vi skulle åka även om den inte riktigt hängde med de andra. Det visade sig att den dött senare under dagen. Kanske var den inte helt OK eftersom den kläcktes senare än sina syskon?


På bilden nedan syns äggtanden på ungens näbb. Det är en liten förhårdnad längst fram på näbbet som ungen använder för att rispa hål på äggskalet med när den kläcks. Äggtanden trillar av efter ett par dygn.Kossan Helmi med såret på juvret var nästan bra innan vi åkte på semester men för säkerhets skull hade vi bett (och instruerat) ett par grannar att sköta om hennes sår medan vi var borta. Fantastiskt nog var såret helt läkt när vi kom hem igen! Det känns helt otroligt med tanke på att veterinären knappt trodde hon skulle klara sig. Helt plötsligt har vi dessutom fått bonustid känns det som, tid som annars gått åt till att sköta om såret under så lång tid. Tacka vet jag bra grannar!

De senaste veckorna har en del höns flyttat till nya ägare. Några som varit på hönskurs här tidigare i somras valde att skaffa Åsbohöns fast jag försökte vara opartisk och inte favorisera rasen. Det är så kul att sälja höns till folk som aldrig haft höns förut. De tar verkligen hönshållningen på fullaste allvar och vill göra allt för att de små liven ska trivas. Givetvis ingår fri support!

Två rödkullekvigkalvar ska också få nya ägare i höst. De ska flytta norr om Göteborg. Känns kul att de ska få bidra till rasens bevarande i en ny besättning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar