torsdag 19 juli 2012

Mångkulturell bondgårdssafari i sommarkvällen

Vart tog sommaren vägen? Regn och rusk nästan varje dag sen midsommar. Visst behövde vi få regn men nu känns det som att det räcker. En av våra betesmarker ser mer ut som ett träsk nu med allt vatten som står mellan grästuvorna.

För ett tag sedan köpte vi en ny tjur till rödkullorna, en stilig en från Ängavallens gård utanför Vellinge. Jag åkte och hämtade honom med en hästtransport och han var både lättlastad och stod lugnt och fint i släpet hela vägen hem. Lite nervöst var det i och för sig att kliva in i transporten för att sätta på honom en grimma. Det är ju ändå ca 600 kg tjur...Värre var det när vi skulle lasta vår egen fjällnära tjur som skulle åka till några kompisar för att betäcka deras kor. Han är ganska liten så han lyckades vända sig runt i släpet och konstra allmänt innan vi till slut lyckades få honom att stå på rätt plats och åt rätt håll. Med tillbaka hade jag kompisarnas fjällnära tjur Petter som ska gå med vår ko i sommar. Till hösten ska vi byta tillbaka igen.För skojs skull gjorde vi lite hö på en grannes åker. Grannen ville inte själv använda gräset så vi förbarmade oss över det. Eftersom det var ostadigt väder på gång och gräset var ganska nyslaget och fuktigt beslutade vi oss för att hässja det. Två stycken hushässjor blev det och två linhässjor. Tur att vi hade både hässjestörar och en gammal hästräfsa ombyggd för traktordrift stående. Det är mycket jobb med att hässja och vi höll på hela dagen ända tills solen gick ner. Som tur var fick vi hjälp av ett par grannar på slutet. 

Vi får se om höet har klarat sig med tanke på allt regn som fallit på det. Hur som helst är hässjorna vackra att se på :-)


Gårdagens bondgårdssafari blev mångkulturell. Vi hade både spanska, danska och svenska besökare, några hitresta från England! Å så kom tidningen Ystad Allehanda förbi och gjorde ett reportage :-) Som vanligt imponerade baggarna med sina enorma horn. Tur att baggarna är så snälla och keliga och njuter av att bli klappade. Bondgårdssafari anordnar vi varje onsdag hela sommaren t o m augusti ut mellan kl 18 och 19. Välkommen!
1 kommentar:

 1. Vilken kul gårdsblogg jag hittade här!
  Det händer grejer och inget sitter fast det märks.
  Vad fint med hässjor hoppas det går bra med dom.
  Safari var ju en kul grej och vilken rolig träff det måtte ha varit.
  Trevlig helg,
  Sussi på Stolpås

  SvaraRadera