fredag 23 mars 2012

Gränslös kärlek eller man tager vad man haver

Vårkänslorna har varit heta hos såväl gäss som myskankor de senaste veckorna. Vid några tillfällen har jag hört att gässen väsnats nåt alldeles extra och när jag då kollat har jag sett att en av gåshanarna parat sig med den ena myskankhonan. De andra gässen står då runt om och liksom hejar på. Det gör de i och för sig även när det är två gäss som parar sig.

Härom dagen upptäckte jag att myskankhanen parade sig med en av gåshonorna. Det verkade först som att hon var med på noterna men när de väl var färdiga passade hon på att klå upp honom så det var nog snarare en våldtäkt där offret försökte ge igen efteråt...Är hanarna helt hormonstinna så att de inte ser att det är en helt annan art eller tänker de bara helt enkelt att man tager vad man haver?

Även hönsen parar sig flitigt nu när alla hönorna värper. De ranglåga tupparna har ett fasligt göre att försöka snika åt sig en höna när inte gammeltuppen ser det. För gör han det kommer han farande och då blir det däng så att fjädrarna ryker!

Igår la sig myskankhonorna för att ruva. De ligger hopträngda i samma rede och trängs så om cirka en månad blir det förhoppningsvis ett gäng ankbebisar :-)

1 kommentar:

  1. Vilken härlig blogg du har, rolig läsning!

    /Sandra - Stolpås Gård

    SvaraRadera