onsdag 9 november 2011

Myskankorna överlever Mårten :-)


Om sommaren var kall och regnig (visst var den väl det!?) så har i alla fall hösten varit torr och varm. Naturen brukar på nåt sätt jämna ut sig. Regnar det mer en period regnar det oftast mindre en annan så att årsnederbördsmängden i slutändan blir ganska lika från år till år.


Det är skönt med höstar som den här. Lite regn betyder att det inte blir så geggigt och söndertrampat när djuren går ute. Gräset har dessutom vuxit fantastiskt bra i år och djuren klarar sig fortfarande på bara bete trots att det snart är mitten av november.


I söndags slaktade vi resterande tuppar (tio stycken plus grannens fyra), de gäss som inte sålts till avel eller som vi ska behålla till avel själva (fyra st) samt tre av de sex myskankorna. Det var ju egentligen meningen att alla myskankorna skulle gå till slakt. Det var i alla fall mitt löfte till Helena för att få ta hit dem. Hon tyckte nämligen att det räckte med djurslag...


Myskankorna visade sig vara betydligt mycket trevligare än vad vi hade anat och de charmade t o m Helena så pass att tre fick vara kvar :-) En hane och två honor fick därför överleva Mårten.


Oj vad det är mycket jobb att slakta hemma! Fjäderfäslakten tog totalt sett ungefär tolv timmar och då var vi ändå fyra personer. Det är plockningen av ankor och gäss som tar sån hiskelig tid. Nästa år delar vi nog upp det på två dagar.


På fredag är det dags att säga farväl till några av nötkreaturen. Det känns alltid tungt när man haft dem så länge och lärt känna dem så väl. Samtidigt är det en naturlig del av vårt köttätande och en förutsättning för bioloisk mångfald i betesmarkerna men det känns ändå i hjärtat. Man får trösta sig med att de haft ett bra och jämförelsevis långt liv jämfört med de flesta andra nötkreatur som föds upp till slakt. En långsam uppfödning ger inte bara ett bättre kött utan även ett längre liv för djuren ju.


De senaste dagarna har jag bland annat ägnat mig åt att fixa iordning i stallet inför vintern. Det blir lätt så när man har ont om utrymme att man ställer saker där det finns en ledig yta. Nu är det mesta av golvytan fri och det återstår bara att ta bort lite saker från foderbordet och att göra rent vattenkopparna.


Förhoppningsvis håller det fina höstvädret i sig ytterligare ett tag så att djuren kan fortsätta att vara ute. Fast om några dagar kommer i alla fall korna att behöva extra foder i form av ensilage för nu är det inte mycket bete kvar.

2 kommentarer:

  1. Nu är gåsen i ugnen. Håll tummarna nu att det blir bra. Jag har nämligen aldrig stekt gås förut. Jag lagar enligt slowcooking principen, tips från Helena. Fågeln är fylld med äpple, katrinplommon, vitlök, salt och peppar och steks i 80 grader efter att ha legat under grillen en stund och fått färg.

    SvaraRadera
  2. Uppe i norr där jag bor (Boden) regnade det i stort sett VARJE dag hela september. Det har å andra sidan gjort att det inte kommit någon snö än eftersom det varit soligt och fint nu istället. Precis som du skriver jämnar det ut sig. Hälsa Helena!

    SvaraRadera