måndag 21 november 2011

En dag på gården i november




Trots att det är mindre än en vecka till första advent (!) känns det mer som höst än som vinter. Alla djur är fortfarande ute men nu börjar det definitivt gå mot slutet på den här betessäsongen. Korna, kalvarna och fåren får ensilage ute i varsin foderhäck sedan en dryg vecka tillbaka även om de fortfarande knaprar i sig ett och annat grässtrå. Endast hästarna klarar sig fortfarande på enbart bete och det kommer de nog att göra några veckor till. De är ju små och väldigt välnärda efter en hel sommar så de mår bara bra av att banta lite under hösten och vinten.


Så här års består arbetet på gården av att släppa ut höns, myskankor och gäss på morgonen och ge dem mat och vatten. Hönsen och ankorna får korn som vi tröskade tidigare i höstas och gässen får ekologiska äpplen från våra vänner på Pomonadalen. Gräs betar de själva.


Vatten ska spolas upp i gässens och ankornas badbaljor och hästarna ska ha tillsyn och vatten.


Varannan dag behöver det köras fram en ensilagebal antingen till korna eller fåren. Fåren är uppdelade i två grupper nu under betäckningen. Den ena gruppen med flest får i har en egen ensilagebal som de äter upp på ungefär en vecka medan den lilla fårgruppen går i samma hage som korna och delar ensilagebal med dem. De äter tillsammans upp en bal som väger cirka 600 kg på ett par dagar. Alla djur måste såklart ses till och räknas varje dag.


Fjällkon med sin tjurkalv går i en egen hage eftersom tjurkalven inte kan gå med kvigkalvarna. Vi vill ju inte ha några tjuvbetäckningar. Därför måste de också ha ensilage. Jag tar från fårens ensilagebal och bär bort till ett badkar som står inne i fjällkornas hage. De äter ett fullt badkar varje dag.


På tal om badkar så dricker korna mycket nu när de äter ensilage. Jag fyller en tusenliterstank med vatten ungefär var tredje dag och kör med till kornas hage. Vattnet häller jag sedan i badkar hos korna och det går cirka 300 liter vatten per dag. Fåren och fjällkorna ska också ha vatten men de dricker som tur är inte lika mycket.


Under eftermiddagen passade jag på att röja växtlighet som vuxit upp under elstängslen. När den rör vid trådarna jordar det och spänningen på stängslet sjunker vilket inte är bra.


Sen sysslade jag med lite "pappersarbete". Jag fyllde i och skickade iväg betäckningsrapporten för korna. Där fyller man i öronnumren på alla kor och kvigor och på de tjurar som de gått med samt vilken period de gått med tjurarna. Även raskoderna ska fyllas i, t ex kod 40 för rödkulla. Jag fyllde även i ett internetbaserat fåravelsprogram (Elitlamm) som håller koll på alla fåren och deras härstamning. Redan tidigare hade jag fyllt i alla lamm som fötts i våras, vilket öronnummer de fått och öronnummer på mamman respektive pappan för varje lamm. Nu markerade jag vilka djur som slaktats och när samt vilka som ska sparas till liv så att det stämmer med verkligheten. Annars blir det strul!


Jag hann även med lite kundkontakter via mejl samt svarade på en internetenkät från KRAV innan det började skymma ute.


När det börjar skymma är det dags att räkna in hönsen och stänga luckan till hönshuset. En höna fattades ikväll så jag letade efter henne ett tag men kunde inte hitta något spår efter henne. Får se om hon dyker upp imorgon. Plockade sedan in de ägg som värpts under dagen och gav gässen bröd innan jag strödde ny halm i deras och ankornas boxar. Stängde sen först in den ena gåshanen med sina två honor och sedan den andra gåshanen med sin hona. De kan inte vara i samma utrymme inomhus för då slåss de nåt fruktansvärt.


När gässen var instängda gick myskankhonorna in men hanen ville vara kvar ute så honom fick jag lyfta in så att jag kunde stänga även för dem.


Så gick den dagen med!




1 kommentar:

  1. Den saknade hönan dök upp i morse :-) Förmodligen har hon gömt ägg nånstans och lagt sig att ruva. Påskkycklingar OK, men julkycklingar!?

    SvaraRadera