tisdag 12 april 2011

Stormen knäckte fårens ligghall

Det blåste väldigt mycket både i torsdags och i fredags. Till slut gav fårens ligghall upp för den ihållande västanvinden och stålkonstruktionen knäcktes på flera ställen. Som tur är så står den kvar, om än tillstukad. Den går fortfarande att använda men vi kommer inte att kunna bygga upp den igen inför nästa vinter.

Fåren har inte använt ligghallen på flera veckor eftersom det är så fint väder men vi vill gärna kunna stänga in tackor med nyfödda lamm ett par tre dygn i den så att de hinner bli stadiga på benen. Ifjor hade vi problem med att räven tog ett par små lamm så förhoppningsvis undviker vi det om vi håller dem instängda i en box de första dygnen.

Drygt hälften av tackorna har nu lammat. Vi har hittills fått två trillingfödslar vilket är ganska ovanligt bland gutefår. Under de tio år vi haft fåren har vi bara fått trillingar två gånger tidigare. I fjor fick en tacka fyrlingar vilket är extremt ovanligt. Hon är en av de som fick trillingar i år.

Hittills har allt gått bra med lamningarna (peppar, peppar!). Jag börjar dock bli lite trött nu av att gå upp varje natt för att titta till får och kor...

Det har inte blivit några kalvar än. Två stycken ser ut att vara väldigt mycket på gång så jag antar att det kommer att hända inom kort.

Helgens värme har satt rejäl fart på naturen. Vitsipporna blommar och häggen håller på att veckla ut sina gröna blad. Fåglarna kvittrar och kvällarna är långa och ljusa. Nu är det lätt att leva!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar