fredag 10 januari 2014

Fågelperspektiv

Vi har snart kommit halvvägs på årets första månad men vintern lyser fortfarande med sin frånvaro. Det är rekordvarmt för årstiden och antalet dagar med minusgrader hittills under höst och vinter är lätträknade. Det gör att många djur och växter tror att det är vår. Man kan se överkörda paddor på vägen trots att de borde ligga i dvala sen länge. Koltrastar har tydligen redan börjat sjunga i Stockholm och växter som normalt sett blommar på sensommaren kan ännu ses blomma.Det vårlika vädret lurar både gäss och myskankor att värpa fast de inte borde göra det förrän fram i mars-april. Även unghönsen som kläcktes i somras värper för fullt så vi har gott om färska ägg mitt i vintern.

Det har varit lite trögt att sälja höns och myskankor till avel under hösten men för några veckor sedan lossnade det plötsligt. En kvinna i Värmland köpte fem myskankhonor som fick lifta med en kompis norrut till Stockholm där de blev hämtade för vidare transport till de värmländska skogarna. Nu lever ankorna husvagnsliv (ja de bor faktiskt i en begagnad husvagn!) och har en fin damm att simma i så de har fått det jättebra.Härom dagen kom en lite äldre kvinna och hämtade en tupp och en höna som hon tingat före jul. Det märktes att hon tyckte om sina höns för hon hade med sig bilder på dem och på hönshuset som hon visade för mig och hon berättade vad de olika hönorna hette.

En annan lycklig historia på fågeltemat är den mobbade gåshane som jag sålde till ett par i nordvästra Skåne tidigare i höstas. Gåshanen hade en speciell plats i mitt hjärta men tyvärr levde han ensam och utmobbad av övriga gåsflocken sedan hans hona blev dödad till följd av ett rävangrepp förra vintern. Så fort den andre gåshanen kom åt gav han sig på Nils Karlsson som han hette. Sista gången det hände skadades han så svårt att jag faktiskt var nära att avliva honom. Helena tyckte dock att vi skulle avvakta lite och hans skador läkte bra. Kort därefter fick jag en förfrågan om jag hade en ölandsgåshane till salu. Så kom det sig att Nils Karlsson, eller Rune som han numera kallas, fick ett nytt hem med två vänliga gås-damer. Jag har sett både bilder och videoklipp på honom från hans nya hem och det är roligt att se hur bra han verkar trivas.I höstas blev jag tillfrågad om jag ville delta i ett LRF- projekt kallat "Exceptionell råvara". Det gick ut på att slakta tuppar eller hönor av olika raser och uppfödningssystem och sedan låta några av landets främsta kockar provsmaka och utvärdera köttet för att se om det skulle kunna ha en potential att komma in på de fina krogarna i landet. Tyvärr var vi bortresta under själva provsmakningen så jag hade inte möjlighet att delta. Jag skickade dock upp tre av våra ekologiskt uppfödda Åsbotuppar till Stockholm för bedömning.För en tid sedan kom rapporten med resultaten från provsmakningen. Det var cirka 25 olika raser och uppfödningsmodeller som provades. Av alla dessa fick våra tuppar högst betyg när det gällde utseende. När det gällde smak hamnade de bland de åtta bästa och det blev en tredjeplats när det gällde konsistens. När potentialen att köttet skulle kunna nå statusen "Exceptionell råvara till topprestauranger" bedömdes hamnade våra tuppar på en delad tredjeplats!

Kockarna fick också ge kommentarer under provsmakningen. Kommentarerna graderades på en skala från "Gillar inte" till "Gillar" med en mellannivå. Av alla de provsmakade fåglarna var det bara våra och två andra som inte fick några negativa kommentarer. Våra tuppar fick dessutom endast en kommentar i "mellannivån". Den löd: "Lite karaktär". De andra kommentarerna löd: "mycket fin", "mör", "god", "fin smak", "ser elegant ut", "gul", "fin", "bra smak", "bra textur" och "saftig". Dessa kommentarer är sagda av kockar som Mathias Dahlgren, Daniel Berlin och Magnus Nilsson från Fäviken. Inte illa! Det säger lite om vad vi har tappat i den industriella kycklingproduktionen av snabbväxande monster till kycklinghybrider...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar