onsdag 15 februari 2012

Takdropp, slabbankor & ögontjänargäss

Efter en, som det känns, lång period med isande kyla märks det att det blivit lite mildare även om kvicksilvret inte direkt vill söka sig över nollan. Soliga dagar i lä kan man ändå känna att solen börjar värma lite och det är dagsmeja med takdropp lite till och från. Detta uppskattar myskankorna som snabbt hittade till stupröret där det sipprade fram lite vatten. Länge och väl stod de där och slaskade som barn som leker med smältvaten om våren.Tyvärr tröttnade de på stupröret så småningom och belägrade istället trappan där de åt rester från kattmatskålar, bajsade och ligistade sig genom att nypa av lite murgrönekvistar från planteringen i krukan...Även gässen har, med stigande temperatur, börjat vandra längre bort från gåshuset. Härom dagen hittade jag dem på kornas foderbord där de stod och åt av kornas ensilage. Aja baja! Idag har de rymt ut på gårdsplanen ett antal gånger fast de vet att de inte får vara där. Oftast räcker det med att knacka på fönsterrutan så springer de tillbaka till tillåtet territorium. De är lite av ögontjänare för de skulle aldrig komma på tanken att gå in på gårdsplanen när de vet att vi ser det. Det är väl i och för sig ett tecken på dessa fåglars intelligens.

Fåren tycker fortfarande inte att det är tillräckligt mycket snö för att de ska gå in och lägga sig i sitt vindskydd utan ligger hellre ute. De går bara in för att slicka på saltstenen emellanåt. Trots att de får vatten verkar de gilla att äta snö. På bilden är det tackan Tiberas dotter från i somras som mumsar i sig av naturens egen glass. Hmm, vi skulle behöva komma på ett namn till ungtackan. Kanske något på T?


När man skottar snö märks det att marken inte är speciellt frusen. Det betyder att där under det vita fortgår förmodligen den utveckling som vi inte sett något av sen snön kom. Jag tänker på spirande vårblommor. Ännu ett tag får man njuta av pärlhyacinterna på fönsterbrädan. De ger en föraning om vad som komma skall. Om två veckor är det mars som ju är den första vårmånaden! Fast än så länge är det vinter...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar