söndag 31 juli 2011

Rekordmånga på årets sista sommarcafé



Idag var sista dagen för vårt gårdscafé, åtminstone för den här säsongen. Nu ska vi jobba i augusti med att få färdigt köket så att vi kan laga mat till kronhjortskonserterna som kommer att gå av stapeln i september.


För dig som känner dig sugen på att fika här en sista gång för i år kommer det dock att finnas möjlighet när vi har öppen gård första helgen i september. Mer info om det kommer senare.


Tack alla ni som kom hit och fikade i sommar, tack för alla trevliga samtal, frågor och beröm! Det kändes dessutom extra kul att det efter allt regnande äntligen sprack upp och blev sol idag. Det var även rekordmånga besökare så vi sålde nästan slut på allt! Bättre avslutning kunde vi inte få.


torsdag 21 juli 2011

Trafikverket rycker ut och rycker upp (vår skylt)

För att folk ska hitta hit till gården när vi har café och bondgårdssafari har vi satt upp en skylt tillverkad av två gamla grisboxdörrar i vägkanten mitt emot vår infart.

Igår kom det en bil som stannade till och ut klev en man och började rycka i skylten. Jag gick dit och såg att det stod Svevia på bilen. Jag frågade om det inte var OK att skylten stod där. Mannen svarade att han fått order om att plocka ner den eftersom någon ringt och anmält till Trafikverket att skylten skymde sikten. Jag berättade att en annan man från nämnda verk varit ute förra veckan och sagt att det var OK att skylten stod där förutsatt att jag tog bort den när de skulle klippa gräset längs vägkanterna senare i höst.

Mannen som börjat rycka i skylten sa att han tyckte det var ett trevligt initiativ och att det behövdes lite mer landsbygdsutveckling. Han kunde inte förstå att någon tyckte att skylten skymde sikten eftersom den står i vägkanten längs en raksträcka med skog längs hela sträckan.

Han sa först att jag ju kunde sätta upp skylten igen efter att han åkt (!) men sen enades vi om att jag kunde flytta in den lite längre in från vägen och han körde iväg nöjd och glad och skylten fick stå kvar. Det är härligt att det finns människor som han ute i vårt samhälle. Visst, han var tvungen att göra som han blivit tillsagd men hade en stor portion sunt förnuft och verkade mest tycka att det var komiskt att någon lagt energi på att ringa och anmäla något så uppenbart icke-trafikstörande.

lördag 16 juli 2011

Korna har fått sin prins - nu kan de sluta tjura!



Den här veckan var det äntligen dags för kor och kvigor att få träffa tjuren. Eftersom vi har två koraser använder vi två olika tjurar så att det inte blir några korsningar. Vi köpte en tvåårig rödkulletjur till rödkullekorna. Till de fjällnära korna hyr vi en ettårig fjällnära tjur över sommaren.

Redan nu börjar alltså planeringen inför nästa års kalvning. Rödkulletjuren ska betäcka fem kor och tre kvigor och den fjällnära tjuren en ko och en kviga. Om allt går som det ska bör det alltså bli tio kalvar nästa år.

På den nedre bilden ser man hur rödkulletjuren (som vi ännu inte döpt) undersöker kvigan Helmi för att se om hon är brunstig.

torsdag 14 juli 2011

Bondgårdssafari i sommarkvällen




Igår kväll var det andra gången vi ordnade bondgårdssafari här på gården. Under en timmes tid går vi runt och tittar på och pratar om de olika djuren. Om djuren vill så kan man få möjlighet att klappa ett lamm eller kanske en liten kyckling.

En liten tjej var väldigt påläst och visste minsann att det krävdes en tupp för att det skulle bli kycklingar ;-) Det är inte alla vuxna som vet hur det där med hönor, ägg, tuppar och kycklingar hänger ihop! Hon ville knappt sluta klappa kycklingen och det var nära att hon pussade den godnatt. Det är härligt att se barnens kärlek till djuren.

Det blir bondgårdssafari varje onsdag kväll i juli mellan kl 19-20. Pris: 90 kr för vuxna och 45 för barn. Välkommen hit! Ingen anmälan behövs.

måndag 11 juli 2011

Den tröstlösa kampen mot skräpporna




Skräppan är ett besvärligt ogräs som nästan inga djur äter men som brer ut sig mer och mer för varje år. Vi försöker att hejda spridningen genom att plocka bort alla blomställningar i betesmarkerna och på åkrarna varje år så att de åtminstone inte ska kunna sprida fler frön. Det är ett arbete som är både tidskrävande och ganska tråkigt. Jag vill inte ens fundera över hur många tusen skräppor vi plockat genom åren.

Vi har just nu en praktikant på gården, Andreas från norra Skåne. Han har varit flitig i kampen mot skräpporna i en av betesmarkerna där problemet är som störst. Tack för ditt idoga arbete i kampen mot skräpporna Andreas! Det har verkligen gjort skillnad.

måndag 4 juli 2011

Café - succé!




Igår var det premiär för vårt gårdscafé. Ett trettiotal gäster hittade hit och lät sig väl smaka av olika sorters focaccia, citrontarte, rabarber-färskostpaj mm. Allt är förstås bakat med stor kärlek på ekologiska ingredienser från gården och trakten. OK, chokladen i kakorna kommer väl inte direkt från trakten... ;-)

SMHI hade varnat för skurar under dagen men de lyste dess bättre med sin frånvaro så gästerna kunde sitta ute och fika bland höns och kycklingar och med kor och kalvar betandes i hagen intill.

Caféet kommer att vara öppet varje söndag i juli mellan kl. 12 och 16. Då finns det även möjlighet att handla våra lamskinn. Välkommen hit!